

উব ট্রীহ্টাगিকী বিभাग **Department of Biotechnology** Ministry of Science & Technology Government of India





# India-UK Tackling AMR in the Environment from Anti-microbial Manufacturing Waste (AMR-India)

### (IIT-Bombay, Mumbai, India)

#### 4<sup>th</sup> December - 5<sup>th</sup> December 2023

This India-UK programme seeks to investigate the potential contribution of antimicrobial manufacturing waste to environmental antimicrobial resistance (AMR). The programme is funded by Natural Environment Research Council (NERC) in UK and the Department of Biotechnology (DBT) in India. The programme consists of five collaborative research projects working across <u>eleven</u> <u>institutions in the UK</u> and <u>seventeen institutions in India</u>. Our India stakeholders' workshop seeks to further engage with India stakeholders from all backgrounds, as well as to highlight our UK/India-AMR programme's objectives.

# **AGENDA**

# India Stakeholders' Workshop

#### (The exact timings are subject to change.)

Facilitators: Profs Helen Lambert, Soumyo Mukherji and John Connolly

Location: ESED Building, 2<sup>nd</sup> Floor, Seminar Room

Monday, December 4<sup>th</sup>:

09:00 - 09:30 Registration/Set-up (30min) (with Tea & Coffee)

09:30 - 10:00 Welcome and Workshop orientation (30min)

10:00 – 11.00 Overview of research programme & Programme Coordinating Team (PCT) activities (1h)

11:00-11:30 BREAK + posters (30min)

11:30-12:30 Summary of Sept 13<sup>th</sup> 2023 Stakeholders' meeting – Identified challenges! (30min) Discussion- What further challenges need to be considered? (30min)



উাব ট্রীহ্টাगিকী বিभाग **Department of Biotechnology** Ministry of Science & Technology Government of India



- 12:30 14:00 LUNCH (1.5h)
- 14:00-14:30 Stakeholder presentation 1: Steve Brooks, AMR Alliance (online) (30min)
- 14:30 15:30 Round table 1 Industry (1h)
- 15:30-16:00 BREAK + posters (30min)
- 16:00 16:30 Project summary 1 (ResPharm) (30min)
- 16:30 17:00 Project summary 2 (AMRWatch) (30min)

17:00 CLOSE OF DAY 1/2

### Tuesday, December 5<sup>th</sup>

- 09:00 09:30 Registration/Set-up (30min) (with Tea & Coffee)
- 09:30 10:00 Project summary 3 (AMRSPARE) (30min)
- 10:00 10:30 Project update 4 (AMRFlows) (30min)
- 10:30 11:00 Project update 5 (SELECTAR) (30min)
- 11:00 11:30 BREAK + posters (30min)

11:30 – 12:00 Stakeholder presentation 2: Rajeshwari Sinha, Centre for Science and the Environment (TBC) (30min)

- 12:00 13:00 Stakeholder roundtable 2 Regulators (1h)
- 13:00 14:00 LUNCH (1h)

14:00 – 15:00 Position paper on management of pharmaceutical waste in the Indian environment (1h)

15:00 CLOSE OF WORKSHOP

# End of Our India Stakeholders' Event

# Thank you!

Please note that our 'Global Stakeholders' Forum' will be held <u>virtually later in the New Year 2024</u>. We would be grateful if you could also join us for this major event.



Natural Environment Research Council



উব ট্টাহাটাকী বিभাग Department of Biotechnology Ministry of Science & Technology Government of India



Natural Environment Research Council

# Appendix

A list of programme team leads:

#### **AMRFlows** Team

Prof Jan-Ulrich Kreft	University of Birmingham
Dr Rupert Hough	The James Hutton Institute
Dr Mads Troldborg	The James Hutton Institute
Prof David Graham	Newcastle University
Prof Colin Harwood	Newcastle University
Prof Josh Larsen	University of Birmingham
Prof Willem van Schaik	University of Birmingham
Prof Shashidhar Thatikonda	IIT-Hyderabad
Prof Aravind Kumar Rengan	IIT-Hyderabad
Prof Soumendra Nath Kuiry	IIT-Madras
Prof Indumathi M Nambi	IIT-Madras
Prof Ravikrishna Raghunathan	IIT-Madras
Prof Pranab Kumar Mohapatra	IIT-Gandhinagar
Prof Rama Vaidyanathan	IIT-Madras
	Dr Rupert Hough Dr Mads Troldborg Prof David Graham Prof Colin Harwood Prof Josh Larsen Prof Willem van Schaik Prof Shashidhar Thatikonda Prof Aravind Kumar Rengan Prof Soumendra Nath Kuiry Prof Indumathi M Nambi Prof Ravikrishna Raghunathan Prof Pranab Kumar Mohapatra

### **AMR-WATCH Team**

PI	Prof Nick Voulvoulis	Imperial College London
Co-I	Prof Shiranee Sriskandan	Imperial College London
PI	Prof Joseph Selvin	Pondicherry University
Co-I	Dr. Raj Prathivi	Pondicherry University
Co-I	Dr G. Seghal Kiran	Pondicherry University
Co-l	Dr. M. S. Muthu	Banaras Hindu University
Co-I	Prof Latha Rangunathan	Aarupadai Veedu Medical College
Co-I	Dr Nandita Banaji	Indira Gandhi Medical College & Research Institute Sai Mirra Innopharm Pvt.
Co-I	Dr M. Murugan	Ltd

## **RePharm Team**

PI	Prof Elizabeth Wellington PI	University of Warwick
Co-l	Prof Helen Lambert	University of Bristol
Co-I	Prof Christopher Quince	Earlham Institute
		University of
Co-I	Dr Lijiang Song	Warwick



উব ট্রীহ্টান্সিকী বিभান্য Department of Biotechnology Ministry of Science & Technology Government of India



## Natural Environment Research Council

		University of
Co-I	Dr Robin Thompson	Warwick
Co-I	Prof Jason Weeks	IEH Consulting
PI	Prof Neelan Taneja Pl	PGIMER
Co-I	Prof Manmeet Kaur	PGIMER
Co-I	Dr Hemant Purohit	CSIR-NEERI
Co-I	Dr Nishant Dafale	CSIR-NEERI
		Banaras Hindu
Co-l	Dr Suresh Kumar Dubey	University
Co-I	Dr Shaikh Ziauddin Ahammad	IIT-Delhi
		Aligarh Muslim
Co-l	Prof Iqbal Ahmad	University
Co-I	Dr Balvinder Mohan	PGIMER
		Aligarh Muslim
Co-I	Dr Mohd Saghir Khan	University
Co-I	Dr T. R. Sreekrishnan	IIT-Delhi
		Banaras Hindu
Co-l	Dr Jitendra Pandey	University
Co-I	Dr. Abhay Bajaj	CSIR-NEERI

# SELECTAR Team

PI	Alan McNally	University of Birmingham
Co-I/PCT Lead	Laura Carter	University of Leeds
PI	Prof Ahmad Iqbal	Aligarh Muslim University
Co-I	Qazi Mohammed Rizwanul Haque	Jamia Millia Islamia
Co-I	Dr Dipiti Sareen	Panjab University
PI/Co-I	Prof Shaikh Ziauddin Ahammad	IIT- Delhi
Co-I	Sidharth Chophra	CSIR-CDRI

#### **AMSPARE Team**

PI	Prof Fiona Henriquez	University of West of Scotland
		University of West of
Co-I	Prof Andrew Hursthouse	Scotland
		Glasgow Caledonian University/University
Co-I	Prof John Connolly	West of Scotland
PI	Prof Soumyo Mukherji	IIT-Bombay
Co-I	Prof Suparna Mukherji	IIT-Bombay